Fii La Curent

Instalații Electrice

Priză în Baie – Este sigur?

O baie modernă este definită și de aparatele electrice pe care le folosim zi de zi. Dacă vrem să folosim aparatul de ras electric, mașina de spălat rufe sau dușul cu hidromasaj, trebuie să știm că aceste aparate necesită alimentarea la o priză electrică mai specială. Înainte de a instala o priză electrică într-o baie, va trebui să cunoaștem reglementările minime de siguranță, pentru că în baie se poate acumula un grad ridicat de umiditate.

De fiecare dată când facem duș, nivelul de umiditate din baie crește considerabil. Așadar, trebuie să țineți cont de regulile care vă protejează de electrocutarea prin atingerea indirectă. Tot din motive de siguranță, instalarea unei astfel de prize trebuie făcută de un electrician autorizat ANRE, care va alege o soluție optimă pentru baia dumneavoastră și va ține cont și de normele de siguranță.

Principalele reguli de care trebuie să se țină cont atunci când se instalează o priză in baie sunt:

  • Priza să aibă factorul de protecție minim IP54
  • Circuitul folosit să aibă împământare cu nul de protecție
  • Distanța de amplasare față de sursele de apă să fie de minim 60cm
  • Distanța de la podea să fie de minim 1.2m
  • Circuitul la care se leagă să fie cu disjunctor pentru curent diferențial

Dacă sunteți la faza de proiectare a casei, este indicat să discutați cu proiectantul pe această temă,
pentru a vă asigura că veți avea o instalație electrică sigură și modernă.

Baia poate fi împărțită în 3 zone de siguranță marcate de la 1 la 3:

  • Zona 1 – este zona în care sunt instalate dușurile, căzile sau alte surse de apă. În zona aceasta, este permisă instalarea echipamentelor electrice cu un voltaj maxim de 12 V și cu un grad de protecție IP67.
  • Zona 2 – este zona din jurul lavoarului, dușului, căzii și a surselor de apă înspre tavan, unde se acumulează foarte multă umezeală. În această zonă nu se instalează echipamente care necesită o tensiune de 220 V și care nu respectă gradul de protecție IP67.
  • Zona 3 – este o bucată de 60 de centimetri care pleacă de lângă zonele 1 si 2. În această zonă se instalează echipamente care necesită o tensiune de 220 V și care respectă gradul de protecție IP67.

Așadar, prizele pot fi instalate în baie la cel puțin 60 de centimetri de sursele de apă și umiditate. Înălțimea de montaj a prizelor, se va face la minim 1.4 metri de la podea, pentru că există pericolulul de inundare.
Când alegeti o priză pentru baie, primul lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere este nivelul de protecție împotriva umezelii. Clasificarea se face după standardul IP și ar trebui să fie cel puțin IP65.

CITESTE MAI MULT
COMENTEAZĂ

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Instalații Electrice

Instalație electrică: Proiectare pas cu pas

Proiectarea instalației electrice

  • Realizarea proiectului instalației electrice – Planul, în sine, este o schemă tehnică prin care se va stabili clar punctul de intrare al alimentării cu energie eletrică, dispunerea panoului electric, traseele conductorilor electrici și poziționarea dozelor de ramificație, tabloul de distribuție , amplasarea prizelor și întrerupatorelor și pozițiile pentru lămpi de tavan sau aplice de perete.

  • Definirea planului electric –Planul electric este necesar pentru a ști exact unde se vor realiza șanturile în ziduri pentru viitorul traseul electric și găurile pentru montarea întrerupătoarelor și prizelor. Acest plan are rolul de a determina pe unde se vor face traversările pe pereți sau pe tavan, de la doze la locul de instalare a corpurilor de iluminat. Tot în acest plan se va stabili ordinea în care se vor trage în tuburile de protecție (copex) conductorii electrici și cum se vor face legăturile în doză și de asemenea, se va stabili ce metode de izolare a conductorilor se va folosi.
  • Identificarea consumatorilor – Această etapă are ca rol stabilirea tipului de conductori și a aparatujului folosit. Dimensionarea circuitelor pentru prize este vitală pentru că acestea duc greul oricărei instalații electrice. Partea de circuite pentru iluminat este protejata din start daca optăm pentru tehnologia LED. Prizele pot fi supuse la consumuri mari, asa că, cel mai indicat este să apelăm la ajutorul specialiștilor pentru stabilirea corectă a dimensiunii conductorilor.
  • Calcul pentru necesarul de consum – După ce a fost identificată valoarea însumată și un maxim posibil al consumului pe un circuit, se vor monta conductori care pot suporta perfect încărcarea la care sunt supusi. Este recomandat conductorul să aibă miezul din cupru, plin. Secțiunile clasice pentru case sunt suficiente la o valoare de 2,5mm2 pentru circuitele ce alimentează prizele, iar pentru iluminat de 1,5mm2, cu o lungime de cel mult 25 de metri de la panoul electric la priză.
  • Stabilirea amplasării consumatorilor pentru definirea circuitelor electrice – La acest pas se stabilește unde vor fi amplasați consumatorii principali ai casei:amașina de spălat rufe, cea pentru vase, frigiderul, hota, cuptorul electric, plita electrică, aparatura electrocasnică mică și practic tot ce se conectează la o priză. După ce stabilim clar această dispunere, traseele instalației electrice se configurează, așa că vor fi circuite electrice pentru prize, pentru iluminat, dar și circuite electrice special realizate pentru consumatori mari (cuptor electric, aparat de aer codiționat, plită electrică etc).
  • Menținerea unui plan electric în normative – Fiecare etapă de lucru, începând cu proiectarea, execuția, verificarea și predarea în utilizare a instalațiilor electrice, trebuie să fie guvernată de siguranța în lucru a personalului angajat și respectarea normelor de mediu. Așa că, atât pentru proiectare cât și pentru execuție vă recomandăm să apelați la ingineri și electricieni autorizați.

CITESTE MAI MULT

Instalații Electrice

Tipuri de prize – Clasificare

Prizele sunt niște dispozitive de conectare cu ajutorul cărora se realizează legăturile electrice ale consumatorilor electrici la o rețea electrică. Această legătură se face prin intermediul unei fișe de curent.

Două dintre cele mai importante caracteristici electrice ale prizelor sunt: tensiunea de alimentare, de ex. 230Vac in sistemul monofazat și a doua caracteristică, curentul suportat. În Romania este uzual 6A sau 16).

Tipuri de prize

Sunt câteva categorii după care se pot clasifica prizele electrice:

  • După modul de conectare și tipul retelei electrice se întalnesc prizele monofazate, conectate la rețeaua monofazată, 230Vac, 16A.

Priza industriala 125 amperi 3P+N+E 400 V 6H IP44
  • După gradul de protecție, prizele se împart în prize cu împământare și prize fară împământare. Împământarea unui circuit electric este un mijloc de protecție, care are ca rol diminuarea pericolul de electrocutare involuntară sau electrocutarea din cauza fucționării defectuase a unui aparat electric. Așadar, pentru o siguranță sporită este recomandată utilizarea prizelor cu împământare. Prizele cu împământare se identifică prin cele două lamele ale contactului de împământare, acestea fiind dispuse pe lateralul celor doi poli Fază si Nul.

  • În funcție de gradul de protecție contra apei și prafului, prizele se diferențiază în prize cu protecție la apă și praf, având anumite standarde de protecție: IP44, IP54, IP55, IP67 și prize fara protecție.
Priză 16A 230V IP66

Prizele cu protecție la apă și praf sunt indicate în locurile cu umiditate ridicată sau cu praf in exces: ateliere auto, subsoluri, terase, balcoane sau băi. În bai, prizele pot fi instalate la cel puțin 60 de centimetri de sursele de apă și umiditate și la o înalțime de minim 1.2 m de podea. De asemenea, fiecare priză din baie ar trebuie să fie conectată la un circuit cu disjunctor pentru curent diferențial. Mai multe detalii aici

  • După standardele folosite in fiecare tara:
  • Standardul German, este cel mai des întâlnit în România. Aceste prize sunt complet echipate și se pot monta direct în dozele din perete. Pentru aceste prize nu este necesar să modificăm dozele rotunde, existente în blocurile si locuințele vechi deoarece, sunt compatibile ca dimensiune și se fixază prin “gheare”.
  • Standardul Modular sau Italian prezintă avantajul unei modularități mai mari, astfel că, se pot face mult mai ușor combinații de diferite aparate. De regulă, se înlocuiesc dozele din perete, cu doze potrivite pentru aparatajul modular. Alegerea echipamentelor este putin mai grea decat în cazul aparatajului standard german, fiind necesare mai multe referințe ca de ex. suporți de montare, doze de aparat, mecanisme și rame decorative.
  • Mai avem și standard britanic, american, francez, dar sunt mult mai rar întâlnite in România.

  • Standardul German
  • În funcție de modalitatea de montaj, prizele se împart în:

    • Prize aplicate pe perete, folosite în cazul în care instalația electrică este realizată aparent, pe perete.
    • Prize îngropate în perete, folosite atunci când instalația electrică s-a realizat prin perete.
    • În funcție de materialele din care sunt confecționate, prizele pot fi ceramice sau din polimeri. Tradițional, prizele erau confecționate din ceramică, dar în ultimii ani, ceramica a fost înlocuită pe scară tot mai largă de polimeri rezistenți la foc și care asigură o durată mai mare de viață prizelor. Prizele din polimeri au de obicei o adâncime mai mică, asfel, permit o montare mai ușoară în dozele standard.

    CITESTE MAI MULT

    Instalații Electrice

    Siguranțe Automate – Avantaje și Dezavantaje

    Siguranțele automate sunt varianta modernă a siguranțelor fuzibile din tabloul electric. Siguranța fuzibilă a apărut în urma nevoii de a proteja aparatura electrică conectată atunci când apare un nivel mai mare al curentului decât cel maxim admis sau un scurtcircuit în instalație.

    Scopul siguranțelor automate este să vă protejeze sistemul electric de suprasarcină sau scurtcircuit. Un avantaj important al acestor dispozitive este că pot fi reutilizate după ce au întrerupt circuitul electric.

    Există două tipuri principale de siguranțe și câteva componente care alcătuiesc aceste dispozitive.

    Cele două tipuri sunt:

    • Siguranțe automate electromagnetice

    Electromagnetul generează o forță magnetică în interior, care este direct legată de curentul din circuitul electric.

    • Siguranțe automate cu bandă bimetalică

    Întrerupătoarele cu bandă bimetalică funcționează prin utilizarea căldurii din curentul electric care trece prin circuit și există deja, pe piață, modele care combină aceste două sisteme.
    În plus față de componența lor internă, siguranțele automate mai includ un comutator, un mecanism de comutare și o cameră de stingere a arcului.Comutatorul este folosit pentru a comuta manual și a reveni la poziția de pornire, și pentru a afișa starea comutatorului, pornit / oprit.

    Avantajele siguranțelor automate:

    • Siguranțele automate nu presupun o înlocuire în momentul producerii unui scurtcircuit, ci doar acționarea unui comutator intern.
    • Folosirea și schimbarea siguranțelor automate implică riscuri mult mai scăzute față de siguranțele fuzibile, în momentul înlocuirii acestora.
    • Raspunsul la defect se realizează instantaneu în cazul siguranței automate față de siguranța fuzibilă.

    Dezavantajele siguranțelor automate:

    • Costurile de achiziție sunt mult mai mari în cazul siguranțelor automate decât în cazul siguranțelor fuzibile.

    Înainte de a decide între siguranțele fuzibile și cele automate, trebuie să iei în considerare toate avantajele și dezavantajele. Pentru modificarea/schimbarea instalației electrice, apelează la un electrician autorizat ANRE. Nu uita, siguranța instalației electrice este și siguranța ta!

    CITESTE MAI MULT

    Instalații Electrice

    Coduri de cabluri electrice

    Ce înseamna CYY-f? Sigur când ai vrut să cumperi un cablu te-ai întrebat ce înseamnă codul de litere și cifre de pe acesta. Mai jos vei găsi toate codurile cu explicația de rigoare.



    Codurile sunt formate din 4 grupe de litere și 2 grupe de cifre astfel:

    I grupa de litere – reprezintă materialul din care este conductorul


    A conductorul este din aluminiu

    – fără literă, conductorul este din cupru

    II grupa de litere – reprezintă domeniul de utilizare:

    F instalații electrice fixe

    M instalații electrice mobile

    C cabluri de energie de joasă tensiune și medie tensiune

    CS cabluri de semnalizare

    CC cabluri de comandă și control

    T cabluri de telecomunicații

    III grupa de litere reprezintă materialele izolatoare folosite și mantalele de protecție

    Y izolație PVC

    C izolație cauciuc

    H izolație hârtie

    T împletitură textilă

    E ecran de protecție

    B sau Ab armătura din bandă de oțel

    P manta din plumb

    S manta PVC îngroșată

    IV grupa de litere reprezintă regimul de execuție

    U execuție ușoară

    M execuție medie

    G execuție grea

    I greu combustibil

    ff construcție foarte flexibilă

    Prima grupă de cifre – reprezintă numărul de conductoare din cablu

    A doua grupă de cifre – reprezintă secțiunea conductoarelor în mm2 .

    Exemple de cabluri electrice:

    FYY 3X2,5 – cablu cu 3 conductori din cupru cu secțiunea 2.5 mm2 cu înveliș din PVC

    CYY-f 3×1,5 – cablu cu trei conductori din cupru cu secțiunea de 1.5 mm2 si înveliș din PVC, cu întârziere la foc

    MCCG 4X4 – cablu pentru instalații mobile cu înveliș și manta de cauciuc

    CSYAbY 16X1,5 – cablu de semnalizare cu 16 conductoare din cupru cu înveliș și manta PVC armat cu bandă de oțel

    ACYBY 3X6 – cablu de energie cu 3 conductoare de aluminiu cu înveliș și manta PVC armate cu bandă de oțel.

    Mai jos, găsiți un tabel cu coduri suplimentare uzuale
    :…IMF elemente răsucite individual (perechi sau singure) în folie de metal și fire drenate

    .-J cablu cu miez verde-galben
    .-JB cablu cu miez verde-galben și miez colorat
    .-JZ cablu cu miez verde-galben și miez cu numere imprimate
    K bandă de cupru
    (K) teacă interioară și bandă de cupru cutată
    LA conductor din sârmă plată
    LD înveliș din aluminiu ondulat
    Lg în straturi răsucite
    Li conductoare cu funie din toroane împletite
    LiF conductoare cu funie din toroane împletite fin
    (L)Y teacă laminată din Al și înveliș din PVC
    (L)2Y teacă laminată din Al și înveliș din PE
    2L izolație cu strat dublu emailat
    M cablu cu izolație din plastic
    M conductor de cablu izolat
    Mz conductor din metal izolat
    (Ms) ecran magnetic
    N VDE standard
    (N) în conformitate cu VDE Standard
    NC anti-coroziv, fum-gaz
    NF culoare naturală
    .-oz cablu fără miez verde-galben
    .-OZ cablu fără miez verde-galben și numere imprimate pe miez
    o rezistentă la ulei
    02Y fum PE, izolație (celulară PE)
    Q fire de oțel împletite
    P hârtie
    (R…) fire rotunde, diametru în mm
    RD- cablu rhenomatic
    RE cablu de calculator
    RG- cablu coaxial în conformitate cu recomandările MIL
    re cablu de telefon cu un singur fir
    rm cablu de telefon cu mai multe fire
    RS- cablu pentru tablou de bord la calculator
    S cablu de semnal pentru cale ferată
    (S…) valoare nominală sau capacitate mutuală (nF/km)
    .-S cablu de semnal pentru cale ferată germană
    S- cablu pentru panou de bord
    SL cabluri de control flexibile
    St cablu dublu pentru circuit fantomă
    (St) ecran static
    Staku cablu din oțel pentru telefoane
    Staku-Li cablu cu fire din cupru standard verficat protecție termică
    T elemente de suport pentru cablurile de suprafață
    A- cablu de exterior
    A- Design național aprobat
    AB cablu de exterior cu protecție
    AD cablu de exterior cu protecție diferențială
    AJ- cablu de exterior cu protecție de inducție
    ASLH cablu de comunicații cu suport individual pentru linii de suprafață cu voltaj ridicat
    B armouring
    B fir fasonat sau textil
    b armouring
    (1B…) un strat de bandă de oțel…grosimea oțelului în mm
    (2B…) două straturi de bandă de oțel…grosimea oțelului în mm
    Bd unitate tip răsucire
    BLK conductor din cupru fără izolație
    BZ conductor din bronz
    C ecran din fire de cupru împletite
    C ecran din fire de cupru filate
    c protectie externă dintr-un amestec vâscos și iută
    Cu fire de cupru
    D ecran din fire de cupru
    (D) ecran din fire de cupru aplicat
    E fire din cupru drenate
    e fir singur, solid
    F miez de cablu aplicat cu petrol
    F înveliș de metal
    F cablu de oțel plat
    F cablu cu mai multe cuarte în stea pentru calea ferată
    (F…) cablu de oțel plat …măsurat în mm
    OF miez de cablu înfășurat cu “gelatină”, înfășurate în substanțe dure
    FR rezistente la foc
    f flexibile, fire cablate fin
    ff fire cablate extra-fin
    G izolate sau cu teacă din materiale RUBBER
    G- cablu pentru mina
    GJ cablu pentru mina cu inducție protectoare
    GS fibră de sticlă înfășurată sau împletită
    2G izolație sau teacă din silicon
    3G izolație sau teacă din etilenă propilenă
    4G izolație sau teacă din etilen vinil acetat
    5G izolație sau teacă din coroprenă
    6G izolație sau teacă din clorosulfonat polietilenă
    7G izolație sau teacă din fluoroelastomer
    8G izolatie sau teaca din nitril
    9G PE-C
    53G CM, hipoclorit de calciu, polietilenă
    H izolație sau teacă din halogen liber, amestecat
    H documente armonizate
    (H…) valoarea maxima pentru capacitatea mutuală (nF/km)
    (HS) tipuri de semiconductoare
    HX încrucișat, halogen liber, amestecat cu polimer
    T- cablu de exterior
    TF frecvența purtătoare în perechi sau în perechi triple
    TiC trei fire de cupru împletite
    TiMF trei folii de metal
    U fire textile împletite
    VGD placat cu aur
    VN placat cu nichel
    VS placat cu argint
    VZK galvanizat
    VZN cositorit
    W înveliș de oțel ondulat
    W rezistență ridicată la căldură
    X încrucișat PVC sau alte materiale
    XPE încrucișate PE
    2X polietilenă încrucișat cu PE
    7X încrucișate X-ETFE
    10X încrucișate X-PVDE
    Y PVC
    Yu PVC, anti-inflamabil
    Yv PVC, polivinilinclorat, cu armură de întărire
    YV echipament din sârmă cu conductor cositorit
    Yw PVC, polivinilinclorat, rezistent la temperaturi peste 90°C
    2Y Polietilenă
    2Yv Polietilenă, armat
    02Y polietilenă celulară
    02YS Izolat cu înveliș exterior din polietilenă celulară
    2YHO izolat cu spatiu de aer
    3Y izolat cu polistiren
    4Y izolat cu poliamide
    5Y izolat cu politetraflouretilenă
    5YX perflouralkoxy (PFA)
    6Y politetraflouretilenă-propilenă
    7Y izolat cu etilentetraflouretilen
    8Y izolație de polimid
    9Y polipropilen
    10Y polivinilidene flouride
    11Y polieuretan
    12Y TPE-E, TPE
    13Y TPE-EE, TPE la baza cu poliester-ester
    31Y TPE-S, la bază cu polistirol
    41Y TPE-A, la bază cu poliamide
    51Y PFA, perflour-alkoxylalkane
    71Y ECTFE, monochlortriflourethylene
    91Y TPE-0, TPE la bază cu poliester-ester
    .-Z. miez imprimat cu numere
    Z cablu perechi
    (Z) fire din oțel cu rezistență mare la tracțiune
    (ZG) fire din fibra de sticlă cu rezistență mare la tracțiune
    (ZN) elemente nemetale cu rezistență mare la tracțiune
    -1 100/100 V
    3 300/300 V
    5 300/500 V
    7 450/750 V
    A tip național
    B etilepropilen cauciuc
    C4 fire din cupru împletite
    D cablu din fire sudate fin
    E cablu din fire sudate extra fin
    E polietilen
    F fire fine fleadbile
    G cu miez
    H tip armonizat
    H cabluri plate separate
    H fire extra-fine
    H2 cabluri plate unite
    H6 cabluri plate unite pentru lifturi
    HB cabluri
    J fibră de sticlă împletită
    K fire fine
    N cauciuc doropren
    Q pol ireutan
    R cauciuc doropren
    R fire fine standard
    s cauciuc siliconat
    T împletit textil
    U fire mono
    V PVC
    V2 PVC +90°C
    V3 PVC flexibile la căldură
    V5 PVC rezistente la ulei
    X XLPE, polietilen încrucișat
    X fără miez împământat
    Y fire plate fine


    CITESTE MAI MULT

    YouTube – Casa cu salcâmi

    Suntem și pe Facebook

    ÎN TREND

    Copyright © 2023 casapunct.ro Toate drepturile rezervate.