Fii La Curent

Instalații de climatizare și ventilatie

Ce este ventilația cu recuperare de căldură?

Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură, este o formă de ventilație care elimină pierderile de căldură prin ventilație.

Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură este un sistem care elimină pierderile de căldură.
Ventilația cu recuperare de căldură încălzește aerul rece care intră în casă cu ajutorul aerului evacuat, prin transfer de caldură.


Găsim pe piață două categorii:

  • Ventilația descentralizată – un echipament de dimensiuni mici care face schimbul de aer pentru o cameră.
  • Ventilația centralizată – un singur echipament care face schimbul de aer pentru mai multe camere prin tubulatură de ventilație.

Cum functionează ventilația centralizată cu recuperare de căldură ?

Centrala de ventilație cu recuperare de caldură este montată în camera tehnică sau în podul casei. De la ea pleacă tubulatura de ventilație pentru fiecare cameră. O parte din tubulatură va scoate aer viciat (din baie și bucătărie). Iar altă parte a tubulaturii va introduce aer curat.

Recuperare căldurii se produce când aerul cald (viciat) trece printr-un schimbător de căldură, unde se face transferul termic cu aerul rece de afară. Adică, căldura aerului evacuat de la interior este cedată în mare parte către aerul proaspăt și astfel la interior ajunge aer curat dar în același timp și cald.


Tubulatura de ventilație poate sa fie de 100 mm sau 150 mm în diametru in funcție de mărimea casei. Aceasta poate să fie plată sau rotundă.


Aerul proaspăt este introdus continuu în camere. Nu e necesar să încălzim complet aerul introdus. Un sistem eficient cu recuperare de căldură încălzește pana la 18ºC aerul introdus la 0ºC, prin transfer termic, cand aerul extras are 20ºC.
Aerul extras nu este reintrodus sau refolosit, așa că germenii și microbii nu se vor răspândi prin sistem.


În sezonul cald, se poate obține un efect mic de răcire prin folosirea bypass-ului. Acesta este limitat și va fi necesar un sistem suplimentar de răcire pentru a reduce temperatura pe timp de vară.

CITESTE MAI MULT
COMENTEAZĂ

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Instalații de climatizare și ventilatie

Diferența dintre un aparat de aer condiționat cu inverter și unul clasic

Dacă treci peste prețul mai mare al aparatelor de aer condiționat cu tehnologie inverter, vei descoperi numai avantaje

Tehnologia inverter încorporează un compresor cu o viteză variabilă, adaptată de un panou de control, în funcție de nevoile de răcire sau încălzire din cameră. Tehnologia clasică, presupune un compresor cu o singură viteză și numeroase cicluri de pornire/oprire în funcție de temperatura ambientală.

Tehnologia inverter vine cu o serie de beneficii: eficiență energetică, zgomot redus și fiabilitate ridicată. Chiar dacă dispozitivele care încorporează tehnologia inverter sunt mai scumpe, investiția va fi amortizată rapid prin facturi mai mici la electricitate.

Deși pare noua, tehnologia inverter a apărut la începutul anilor 1900 și a ajuns să fie folosită în numeroase domenii tehnologice. În prezent, tehnologia inverter (n.a. Inverter (eng.) = invertor – mutator care transformă curentul electric continuu în curent electric alternativ) este aplicată cu mare succes mai ales în construcția aparatelor de aer condiționat. Numeroși producători de renume o folosesc deja pe scară largă.

Aparat de aer conditionat cu inverter

Cum funcționează tehnologia inverter la aparatele de aer condiționat

Aparatele de aer condiționat răcesc temperatura dintr-o cameră folosindu-se de un compresor. La un aparat de aer condiționat clasic, compresorul trece doar prin două stări: stagnare sau funcționare la capacitatea lui maximă. Deci, în momentul în care tu pornești aparatul, acest tip de compresor va funcționa la capacitate maximă din primul moment până la punctul în care temperatura din cameră ajunge la nivelul setat de tine. Apoi, dispozitivul se închide singur, urmând să repornească când senzorii detectează o schimbare de temperatură. Acest sistem de pornire – oprire constantă a aparatelor de aer condiționat este regăsit în facturile tale uriașe la energie electrică.

În cazul unui aparat de aer condiționat dotat cu tehnologie inverter, el va regla temperatura dintr-o cameră fără a mai fi necesară oprirea și repornirea constantă a compresorului. Deci, viteza de funcționare a compresorului va fi controlată de senzori constant, în funcție de nevoile și de setările tale. Compresorul pornește la capacitate maximă și funcționează așa până când temperatura aerului ajunge la valoarea setată, iar atunci, viteza compresorului va fi redusă în mod automat. În momentul în care temperatura din încăpere va crește din nou, senzorii vor detecta această schimbare și vor mări din nou viteza de funcționare a compresorului, fără a fi necesară o repornire a acestuia.

La prima vedere poți crede că o funcționare continuă a compresorului va crește factura la curent, dar vinovat de consumul mare de curent este de fapt compresorul clasic, care prin pornirile dese, consumă destul de mult.

Evaporator sau Unitate de interior

Pe lângă aparatele de aer condiționat, tehnologia inverter mai este folosită și în producția de aparate frigorifice și cuptoare cu microunde,dar și la aparate pentru autoapărare cu electroșocuri. Această tehnologie este recomandată atunci când vine vorba despre alimentarea cu ajutorul panourilor solare.

Avantajele și dezavantajele unui aparat de aer condiționat cu inverter

AVANTAJE:

  • Eficiența energetică

Datorită tehnologiei inverter, care reduce viteza compresorului când temperatura atinge nivelul setat, aparatele de aer condiționat de ultimă generație ajung la un consum foarte mic de curent, fapt pe care îl vei regăsi imediat in facutura de energie electrică.

  • Confort sporit datorită variațiilor mai mici de temperatură

Un aparat de aer condiționat cu tehnologie inverter va ajunge ajunge mai repede la temperatura setată de tine și menține această temperatură printr-o serie de corecții de finețe constante, pe care electronica echipamentului le va trimite către motorul inverter, iar acesta le va transmite mai departe compresorului. Asfel, vom avea un confort constant, prin reglarea imediată a celei mai mici abateri de la temperatura dorită.

  • Randamentul de încălzire pe timpu iernii

Pompa de căldură a unui aparat de aer condiționat cu tehnologie inverter, este dotată cu o capacitate nominală calculată, pentru a putea compensa între 70% și 100% din eventualele pierderi de căldură, asta în timp ce pompa de căldură cu compresor inverter va funcționa la doar 50% din capacitatea pe care o deține. Deci, vom avea un consum redus de energie și un confort termic sporit.

  • Funcționarea silențioasă

Compresorul clasic al aparatelor de aer condiționat prin porniri și opriri repetate produce și mult zgomot. Problema aceasta dispare în cazul unui compresor care nu se mai oprește și doar își reduce viteza de funcționare.

  • Fiabilitate

Eficiente energetic, dar și foarte fiabile. Aparatele de aer condiționat cu tehnologie inverter, au piesele mai puțin solicitate decât cele ale sistemelor clasice, cu repetate porniri și opriri, și astfel se uzează mai greu.

DZAVANTAJE:

  • Prețul unui aparat de aer condiționat cu inverter față de unul clasic

Prețul de achiziție al unui aparat de aer condiționat cu tehnologie inverter este mai mare decât cel al unui aparat clasic, dar investiția inițială va fi amortizată rapid, prin scăderea facturilor de energie electrică.

Dacă treci peste prețul mai mare al aparatelor de aer condiționat cu tehnologie inverter, vei descoperi numai avantaje; de la eficiența energetică, la fiabilitate sau funcționare silențioasă.

CITESTE MAI MULT

Instalații de climatizare și ventilatie

Purificatorul De Aer este un Moft ?

Pentru că este relativ de curând pe piață, purificatorul de aer are avantaje încă necunoscute pe deplin.

Purificatorul de aer este un aparat care are ca scop filtrarea aerului din încăperea în care se află, asfel reușește să mențină un mediu sănătos la interior. Modul de funcționare este destul de simplu: aerul este absorbit de aparat, apoi trecut prin filtre și în final aerul purificat este introdus din nou în încăpere. Purificatoarele de aer sunt potrivite în mod special persoanelor care se confruntă cu alergii sau pentru familiile cu copii, distrugând alergenii, microbii sau acarienii.

Acest aparat este adesea folosit pentru a păstra un miros neutru în casă, pentru a elimina fumul de țigară și nu în ultimul rând, ca parte a unui stil de viață sănătos.
Inițial, această tehnologie a apărut în mediul industrial, treptat a fost introdusă și în viața cotidiană a oamenilor pentru a asigura un mediu sănătos.

Există patru categorii de purificatoare de aer:

  • Purificatoare de aer cu ultraviolete

Folosesc lumină ultravioletă pentru a elimina viruși, bacterii sau diverși agenți patogeni. Purificatorul de aer cu ultraviolete a apărut prima dată în sistemul medical, mai exact în spitale. Purificatoarele de aer cu ultraviolete alaturi de alte sisteme ajută la dezinfecția saloanelor și laboratoarelor. Lămpile cu lumina UV acționează asupra agenților patogeni prin ruperea legăturilor moleculare din ADN-ul lor. O mulțime de studii au arătat faptul că, aceste purificatoare de aer distrug aproximativ 99.9% din sporii de mucegai, germeni și alte bacterii care ar putea afecta sănătatea.

  • Purificatoare de aer cu filtru HEPA

Cele mai cunoscute purificatoare de aer sunt cele cu filtru HEPA. Acest filtru are capacitatea de a elimina 99.6% din particulele mai mari de 0.2 microni din aerul absorbit. Purificatoarele de aer cu filtru HEPA sunt extrem de eficiente în eliminarea particulelor precum mucegaiul, polenul sau praful. Unul dintre dezavantajele filtrului HEPA este faptul că nu poate reține germeni, viruși sau bacterii. Purificatorul de aer cu filtru HEPA cu siguranță va aduce o îmbunătățire la nivelul aerului din locuință.

  • Purificatoare de aer cu carbon activat

Purificatoarele de aer cu carbon activat sunt eficiente pentru eliminarea mirosurilor, fumului, vaporilor și gazelor care se regăsesc în aer. Dacă dorim să scăpăm de mirosuri, putem alege un astfel de purificator. Din păcate, un purificator de aer doar cu filtru de carbon activat este mai puțin eficient la îndepărtarea particulelor de praf, polen sau mucegai din aer. Totuși pe piață sunt modele de purificatoare care includ și un filtru de aer HEPA pe lângă filtrul de carbon activat.

  • Purificatoare de aer cu ionizare

Purificatoarele de aer cu ionizare sunt foarte silențioase pentru că funcționează fără motor. Ele emit în aer ioni negativi care se leagă cu particulele încărcate cu ioni pozitivi cum ar fi praful, eliminându-le. Un purificator de aer cu ionizare poate elimina praful, alergenii, virușii, bacteriile, fumul, dar nu și mirosurile.
Pe piață găsim deja purificatoare de aer care folosesc toate cele patru metode de filtrare, UV, HEPA, carbon activat, ionizare și în plus, vin și cu funcția de umidificare.

Dacă este ales cum trebuie, un purificator de aer te ajută să scapi și de viruși, bacterii, germeni și de poluanții care intră din mediul exterior în cel interior într-un timp foarte scurt. Multe studii au arătat faptul că poluanții se găsesc într-o concentrație de cinci ori mai mare în interiorul locuinței, decât în mediul exterior. Ceea ce putem spune cu siguranță este faptul că aceste purificatoare de aer nu reprezintă doar un moft, ele având beneficii reale asupra mediului în care trăim și asupra stării noastre de sănătate

CITESTE MAI MULT

Instalații de climatizare și ventilatie

Ventilație cu recuperare de căldură: Sistem descentralizat sau centralizat?

Ventilația cu recuperare de căldură a unei locuințe izolate termic, în mod corespunzător, este esențială. Într-o locuință, peste 50% din pierderile de căldură se produc prin ventilație, așa că, sitemul de recuperare de căldură reduce aceste pierderi la maxim 10%.

Ce sistem de ventilație cu recuperarea căldurii să utilizez?

Sistemul centralizat, vine cu o unitate de vențilatie montată într-o cameră tehnică sau în podul locuinței și trasee de tubulatură pentru fiecare încăpere. Aceste trasee sunt atât de extragere a aerului viciat, cât și de introducere a aerului proaspăt.
Sistemul descentralizat,vine cu unități independente în fiecare încăpere,deci, fără trasee de tubulatură și cu un modul de automatizare pentru toate unitățile.

Alegerea între aceste două sisteme nu este așa de ușoară pe cât pare, așa că trebuie să avem în vedere mai multe elemente.

În primul rând trebuie să ținem cont în ce stadiu se află locuința: este în stadiul de proiect sau este deja construită?

La o locuință în faza de proiect se poate proiecta regimul de înălțime al camerelor și traseele de tubulatură. Dacă aceasta este deja construită, nu mai putem interveni pentru că modificarile ar implica costuri considerabile și ar fi inestetice.

Un alt factor de luat în considerare este suprafața locuinței. De regulă, la suprafețe până în 140 mp, cu maxim 4 dormitoare, sistemele descentralizate oferă o soluție mult mai eficientă din punct de vedere cost/beneficii.
La locuințele deja construite, sistemele descentralizate cu sistem regenerativ, sunt de asemenea preferate pentru că se montează rapid și au o eficiență ridicată, asfel sunt soluția ideală de eficientizare energetică a acestor spații de locuit.

Sistemele descentralizate de ventilație se regăsesc tot mai des în propunerile proiectanților de locuințe, ca urmare a costurilor reduse și eficienței ridicate.

Ventilația descentralizată cu recuperare de căldură

Ventilația centralizată cu recuperare de căldură

  • Existența mai multor unități, montate în camerele de zi și dormitoare
  • Nu au trasee de tubulatură
  • Nu au pierderi de presiune, datorită traseului foarte scurt de doar 20-30 cm.
  • Au consum mic de energie electrică
  • Sistem performant de filtrare, cu 1-2 filtre
  • Au randament de peste 90%, in functțe de performanța modelului.
  • Au durată mare de viața
  • Sistemele de ultimă generație, cu recuperator ceramic, au în general un singur motor pe unitate, deosebit de silentios
  • Pot fi instalate oricand, la case și apartamente construite deja.
  • Dimensionare facilă în functie de volumul încaperii
  • Minim invaziv la montaj, dacă este ales din faza de proiectare
  • Nivel de zgomot redus și funcție specială pentru funcționare pe timp de noapte
  • Consum redus de energie electrică
  • Randament de peste 96%;
  • Filtre care se curata usor prin spalare
  • Sistem performant de filtrare, cu 4 filtre
  • Integrare configurabilă cu designul încăperilor
  • Gestionarea suficient de precisă a nivelului de ventilație în toate anotimpurile
  • Au durată mare de viața

CITESTE MAI MULT

Instalații de climatizare și ventilatie

Cum și când se curăță aparatul de aer condiționat

Care sunt semnele că un aparat de aer condiționat trebuie curațat si igienizat

Imediat ce punem în funcțiune aparatul de aer condiționat se simte un miros neplăcut. Acesta este primul semn că aparatul necesită o curățare imediată. În interiorul aparatului de aer condiționat sunt condiții de umezeală, frig și întuneric, adică un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și microorganismelor. Dacă intervenim periodic pentru curățare și igienizare, vom reduce riscul îmbolnăvirii celor care respiră aerul răcit de aparat și în același timp, creștem randamentul și durata de viață a aparatului de aer condiționat.

În mod normal, o curățare a unității interioare și exterioare se face o dată la 6 luni, dar dacă aparatul funcționează într-un mediu cu mult praf, este recomandată o curațare o dată la 3 luni. Unitatea exterioară trebuie revizată o dată la 2 ani.

Ce presupune igienizarea aparatului de aer condiționat 

Igienizarea aparatului de aer condiționat constă într-un proces de curățare amănunțit și care presupune întâi demontarea aparatului pe subansamble, apoi spălarea si curățarea acestora cu soluții antibacteriene.

Filtrele se vor spăla cu apă caldă și cu ajutorul unui detergent. Apoi, vom trece la igenizarea vaporizatorului cu soluții de degresare. Înfundarea vaporizatorului duce la scăderea randamentului și la apariția mirosului in timpul funcționării.

Turbina (ventilatorul), face recircularea aerul din încăpere prin vaporizator și este un loc propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor, așa că trebuie demontată spălată și dezinfectată.

Tăvița de condens, are rolul de a colecta condensul care rezultă din răcirea aerului. Impuritățile care trec de sistemul de filtrare ajung aici înfundând evacuarea apei din aparat. Apa rămasă, nu doar că prinde un miros neplăcut ci creează și un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor.

Dacă nu ne descurcăm să facem aceste proceduri, putem să apelăm la o firmă specializată în igenizarea și revizarea aparatelor de climatizare.

CITESTE MAI MULT

YouTube – Casa cu salcâmi

Suntem și pe Facebook

ÎN TREND

Copyright © 2023 casapunct.ro Toate drepturile rezervate.