Realizarea proiectului instalației electrice – Planul, în sine, este o schemă tehnică prin care se va stabili clar punctul de intrare al alimentării cu energie eletrică, dispunerea panoului electric, traseele conductorilor electrici și poziționarea dozelor de ramificație, tabloul de distribuție , amplasarea prizelor și întrerupatorelor și pozițiile pentru lămpi de tavan sau aplice de perete.
Definirea planului electric –Planul electric este necesar pentru a ști exact unde se vor realiza șanturile în ziduri pentru viitorul traseul electric și găurile pentru montarea întrerupătoarelor și prizelor. Acest plan are rolul de a determina pe unde se vor face traversările pe pereți sau pe tavan, de la doze la locul de instalare a corpurilor de iluminat. Tot în acest plan se va stabili ordinea în care se vor trage în tuburile de protecție (copex) conductorii electrici și cum se vor face legăturile în doză și de asemenea, se va stabili ce metode de izolare a conductorilor se va folosi.
Identificarea consumatorilor – Această etapă are ca rol stabilirea tipului de conductori și a aparatujului folosit. Dimensionarea circuitelor pentru prize este vitală pentru că acestea duc greul oricărei instalații electrice. Partea de circuite pentru iluminat este protejata din start daca optăm pentru tehnologia LED. Prizele pot fi supuse la consumuri mari, asa că, cel mai indicat este să apelăm la ajutorul specialiștilor pentru stabilirea corectă a dimensiunii conductorilor.
Calcul pentru necesarul de consum – După ce a fost identificată valoarea însumată și un maxim posibil al consumului pe un circuit, se vor monta conductori care pot suporta perfect încărcarea la care sunt supusi. Este recomandat conductorul să aibă miezul din cupru, plin. Secțiunile clasice pentru case sunt suficiente la o valoare de 2,5mm2 pentru circuitele ce alimentează prizele, iar pentru iluminat de 1,5mm2, cu o lungime de cel mult 25 de metri de la panoul electric la priză.
Stabilirea amplasării consumatorilor pentru definirea circuitelor electrice – La acest pas se stabilește unde vor fi amplasați consumatorii principali ai casei:amașina de spălat rufe, cea pentru vase, frigiderul, hota, cuptorul electric, plita electrică, aparatura electrocasnică mică și practic tot ce se conectează la o priză. După ce stabilim clar această dispunere, traseele instalației electrice se configurează, așa că vor fi circuite electrice pentru prize, pentru iluminat, dar și circuite electrice special realizate pentru consumatori mari (cuptor electric, aparat de aer codiționat, plită electrică etc).
Menținerea unui plan electric în normative – Fiecare etapă de lucru, începând cu proiectarea, execuția, verificarea și predarea în utilizare a instalațiilor electrice, trebuie să fie guvernată de siguranța în lucru a personalului angajat și respectarea normelor de mediu. Așa că, atât pentru proiectare cât și pentru execuție vă recomandăm să apelați la ingineri și electricieni autorizați.