Dacă partea de sus a caloriferului este rece și partea de jos este caldă, mai mult ca sigur este nevoie să aerisiți caloriferul.
Partea de sus a caloriferului este rece pentru că acolo este aer blocat și nu lasă apa caldă să urce. Aerul trebuie eliminat pentru că se comportă ca un izolator.
Pentru aerisirea caloriferului avem nevoie de următoarele:
O cheie de aerisit caloriferele
O lavetă să stergem picăturile de apă
Un recipient pentru colectare apă
În loc de cheia de aerist putem folosi o șurubelniță, dar în timp, aceasta va uza aerisitorul. Deci, recomandat este să folosim o cheie de aerisit care este în fapt, o tubulară de dimensiuni mici.
Cum se face aerisirea unui calorifer
Cu cheia de aerisit calorifere, desfacem ușor aerisitorul caloriferului și poziționăm recipientul sub aerisitor. Aerul va începe să iasă și treptat va începe să iasă aer și apă, după aproximativ un minut, când nu mai iese aer deloc ci doar apă, putem strânge aerisitorul și să ștergem picăturile de apă. Apa caldă va începe să urce și vom simți diferența imediat, pentru că vom avea un calorifer cald.
Atenție! Aerisirea caloriferelor poate să producă scăderea presiunii apei în centrala termica. Dacă presiunea centralei termice scade sub 0,8 bar, va trebui să deschizi robinetul de umplere al centralei ca să încarci instalația.