Fii La Curent

Știri

O treime dintre români cred că prețurile locuințelor vor scădea până în 2023.

33% dintre români cred că prețurile la locuințe vor scădea semnificativ până în primăvara lui 2023, potrivit platformei de imobiliare Storia.ro.

Aproape 38% dintre respondenti spun că în următorul an își doresc să achiziționeze o proprietate, în timp ce o treime oscilează între da și nu (33%), numai 12% înclină spre da, conform unui studiu realizat în luna septembrie anul curent.

Doar 9% sunt deciși să cumpere o propietate în următoarele 12 luni, restul de 8% înclină spre nu.

Bugetul alocat pentru viitoarea proprietate se situează pentru jumătate dintre respondenți (54%) sub 60.000 EUR.

25% au un buget între 61.000 și 90.000 EUR, 12% se situează între 91.000 și 120.000 EUR și 8% depășesc 121.000 EUR.

Cei 8% care au spus că sigur nu ar cumpăra o proprietate, întrebați care ar fi schimbarea care i-ar putea face să se răzgândească, au răspuns în proporție de 75% că scăderea prețului locuințelor ar fi factorul decisiv.

Iar apoi că importanță se află scăderea dobânzilor la credite (27%), urmată de scăderea celorlalte costuri de zi cu zi (19%) și creșterea veniturilor personale (18%).

Nevoia neapărată de a se muta i-ar convinge pe 8%, urmată de găsirea unei proprietăți perfecte pentru persoana respectivă – cu 6% și de creșterea semnificativă a chiriei – cu 3%.

Dintre respondenți, doar 10% au afirmat că nimic nu le poate schimba decizia.

„În privința așteptării legate de evoluția prețurilor, e normal că oamenii să își dorească o scădere a acestora. Sunt copleșiți de creșteri pe toate planurile și nu își mai doresc o creștere de preț și în cazul viitoarei lor locuințe, aceasta având și un impact mare asupra bugetului total. Dacă se vă materializa sau nu această scădere, rămâne de văzut. În termeni reali (ajustați cu inflația) avem deja o scădere a prețurilor medii în imobiliare (practic prețurile imobilelor au crescut mai lent decât rata inflației), deci suntem pe perioada de corecție la mijlocul ciclului imobiliar. În valori nominale (cifre efective) însă, e greu de crezut că inflația nu vă afecta și piața construcțiilor, care are două componente principale: materialele și forța de muncă (manopera)”, spune Daniel Tudor, reprezentant al agenției imobilare The Concept.

Studiul a fost realizat prin chestionar online, aplicat în rândul a 1,041 respondenți care utilizează platformele Storia.ro și OLX Imobiliare, în luna septembrie 2022.

Știri

Guvernul acordă sprijin industriei materialelor de construcții

În următoarea ședință de Guvern, va fi prezentată în primă lectură o schemă de ajutor de stat pentru dezvoltarea industriei materialelor de construcții, conform declarațiilor recente ale ministrului Economiei, Radu Oprea. Acesta a evidențiat faptul că industria construcțiilor a înregistrat o creștere stabilă în PIB anul trecut, în ciuda scăderii producției industriale. În acest context, se dorește redresarea și echilibrarea balanței comerciale prin sporirea producției interne de materiale de construcții în România.

Un aspect important luat în considerare este deficitul de balanță comercială, întrucât importurile de materiale de construcții au atins un nivel de peste 8 miliarde de euro. Peste jumătate din aceste materiale sunt importate, reprezentând aproape 70% din totalul utilizat în țară. Având în vedere că industria materialelor de construcții generează 420.000 de locuri de muncă, se propune crearea a cel puțin 20.000 de locuri de muncă noi.

„Aceste tipuri de scheme de ajutor de stat urmează să fie promovate, implementate și aprobate în ședințele de guvern viitoare. Este un prim pas pentru a avea o creștere economică sustenabilă, îndeosebi pe zona aceasta de investiții și mai ales în contextul în care pentru industria agroalimentară, dar și pentru cea din domeniul industria de construcții am avut scheme de ajutor de stat finanțate din fonduri europene”, a subliniat Marcel Boloş, noul ministru al Finanțelor.

Atât industria materialelor de construcții, cât și industria de construcții în sine sunt de o importanță deosebită pentru noul Guvern, care are în plan implementarea unor proiecte majore de infrastructură de transport. Schemelor de ajutor de stat pentru aceste sectoare le va fi acordată o atenție specială în viitoarele ședințe de guvern, reprezentând un prim pas spre obținerea unei creșteri economice sustenabile. Aceste măsuri vin în completarea schemelor de ajutor de stat deja existente, finanțate din fonduri europene, care au fost implementate pentru industria agroalimentară și cea din domeniul industriei de construcții.

CITESTE MAI MULT

Știri

MTI avizează PUZ M5 Metrou: Eroilor – Piata Iancului

Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a dat avizul pentru documentația Planului Urbanistic Zonal al Magistralei 5 de metrou (Drumul Taberei – Pantelimon), în secțiunea Eroilor – Piața Iancului. Anunțul a fost făcut de către Irinel Ionel Sctriosteanu, Secretar de Stat la MTI și Prim-vicepreședinte al PNL Ilfov.

Potrivit reprezentantului MTI, suntem în faza de realizare a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, pe care ne dorim să le finalizăm în acest an. În primele luni ale anului viitor, intenționăm să demarăm licitația, urmând ca, la finalizarea acesteia, să intrăm direct în faza de execuție.

Traseul viitoarei linii de metrou va urma în mare parte trama stradală existentă, pornind de la Piața Operei și parcurgând următoarele artere: Bd. Mihail Kogălniceanu, Bd. Regina Elisabeta, Piața Universității, Bd. Carol I, Piața C.A. Rosetti, Bd. Pache Protopopescu și Soseaua Iancului.

„Reamintesc că în anul 2020 am inaugurat primele 10 stații de pe M5, care traversează Drumul Taberei, iar la sfârșitul anului 2021 am semnat contractul de proiectare și asistență tehnică pentru continuarea traseului în Secțiunea Eroilor – Piața Iancului. Această secțiune va asigura legătura între estul și centrul orașului, precum și conexiunea cu celelalte magistrale de metrou”, a precizat Irinel Ionel Sctriosteanu.

CITESTE MAI MULT

Știri

Varianta Ocolitoare a Municipiului Târgu-Jiu: Lucrări la 59,5% și finalizare estimată în 2023

Lucrările de execuție pentru Varianta Ocolitoare a Municipiului Târgu-Jiu, în lungime de aproximativ 20 km, au atins un progres fizic de 59,5% până în februarie 2021. Durata de execuție a fost extinsă până în octombrie, iar autoritățile estimează că tronsonul de drum va fi deschis traficului la sfârșitul acestui an.

Contractul cu antreprenorul anterior, Collini Lavroi SPA, a fost reziliat în 2018, iar noul constructor italian, Secol Societa Edile Costruzioni E Lavori SA – Secol Romania SRL, a preluat amplasamentul în februarie 2021. Pe șantier, există 218 muncitori și 102 utilaje.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, a solicitat constructorului actual să accelereze lucrările pentru a finaliza și închide acest șantier, care a întârziat prea mult, până la sfârșitul anului. Autoritățile îl sprijină și presionează antreprenorul pentru a asigura desfășurarea bună a lucrărilor, inclusiv prin efectuarea plăților. Cu toate acestea, se va monitoriza strâns proiectul și vor fi aplicate penalități în cazul în care termenul nu este respectat.

În prezent, se desfășoară diverse lucrări, cum ar fi terasamente, forare și turnare de piloți pentru pasajul peste DN66, montarea radierelor și a elevațiilor la cel mai mare pasaj și nod rutier din proiect, așternerea de piatră spartă pe acostament în zona km 4 Vest și instalarea iluminatului public la pasajul de la km 3+518.

Proiectul Centurii Municipiului Târgu-Jiu include construcția unui traseu de 19,9 km împărțit în două variante (5 km Vest și 14,9 km Est), precum și un drum de legătură de 1.377 de metri cu DJ665. De asemenea, vor fi construite patru poduri, opt pasaje (inclusiv cele de la nodurile rutiere) și trei intersecții la nivel.

Valoarea contractului a fost majorată cu 18,5% în toamna anului trecut, ajungând la 244,87 milioane lei, fără TVA.

CITESTE MAI MULT

Știri

Vrei sa devii prosumator? Au intrat în vigoare noile prevederi privind racordarea la rețelele electrice.

Cele mai noi modificări privind racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum și de producere aparțînând prosumatorilor, au intrat in vigoare. Datele complete în fișierul atașat.

Operatorul de distribuție va emite avizul tehnic de racordare înainte de realizarea instalației de producere a energiei electrice, în cazul prosumatorilor care accesează programele de finanţare pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile.
Prosumatorul va transmite operatorului de distribuție cererea de racordare a locului de consum și de producere, însoțită de documentele prevăzute în cuprinsul acesteia, printr-una dintre următoarele modalități:

  • în format electronic, scanate, la adresa de e-mail/serviciul online pentru racordare pusă/pus la dispoziție de operatorul de distribuție.
  • direct/prin poștă la centrele teritoriale de relații cu utilizatorii ale operatorului de distribuție;

Avizul tehnic de racordare emis de către operatorul de distribuție trebuie să conțînă soluția tehnică de racordare, respectiv condițiile tehnico-economice de racordare la rețea a locului de consum și de producere și respectă prevederile conținutului- cadru al avizului tehnic de racordare.
Așadar, conform Ghidului de finanțare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a operatorilor economici din domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice în vigoare, beneficiarii programului de finanțare au obligația de a introduce ATR în aplicaţia informatică prin care este gestionat programul de finanțare, fapt care implică obținerea avizului de către aceștia.

Descarca ordinul

CITESTE MAI MULT

Știri

Aproape 27.000 de locuințe din România sunt nesigure la cutremur.

In Noiembrie 2022 ne-a reamintit că suntem vulnerabili în fața naturii, după ce mulți dintre noi am fost treziți din somn de cutremurul cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richer. Un cutremur major, care ar putea produce pagube mult mai mari decât cutremurul din 4 martie 1977, pentru că în România sunt peste 26.000 de locuințe nesigure din punct de vedere structural.

În județele apropiate zonei seismice Vrancea s-a simțit, joi dimineața, 3 noiembrie, un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, arată datele Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

În toată România sunt aproape 27.000 de aprtamente din clădiri vulnerabile la un cutremur major. O arată un document al Strategiei Naționale a Locuirii din 2016 al Ministerului Dezvoltării.

CITESTE MAI MULT

Știri

În ce cartiere din București au scazut prețurile apartamentelor în ultimul an

La finele lunii aprilie, proprietarii din București cereau în medie 76.000 de euro pentru apartamentele de două camere. Potrivit unei analize realizate de Economica.net pe baza datelor de pe portalul Anunțul.ro, prețurile au scăzut în nouă zone din cele 22 analizate. În timp ce în unele cartiere prețurile sunt similare cu cele de anul trecut, în altele au crescut.

În zona Tineretului-Timpuri Noi, prețul mediu al apartamentelor a scăzut cu 20% față de luna aprilie a anului trecut, ajungând la 96.000 de euro în prezent. Acesta este cel mai mare declin înregistrat pe baza datelor de pe portalul Anunțul.ro. În plus, o altă scădere notabilă, de 12,5%, a fost observată în zona 13 Septembrie, unde prețurile medii s-au redus la 108.000 euro în aprilie 2022.

În alte zone precum Floreasca-Dorobanți, Bucureștii Noi-Dămăroaia, Universitate-Kogălniceanu, Militari și Berceni-Giurgiului, prețurile medii cerute au scăzut cu 5-7% în ultimul an. În schimb, Moșilor-Dacia, Drumul Taberei-Ghencea, Vitan și Aviației au înregistrat creșteri minore de doar 1%.

În general, prețurile apartamentelor cu două camere din zonele Colentina-Obor și Crângași-Giulești au înregistrat o ușoară scădere de cel mult 2% în ultimul an.

În zona Militari, prețurile medii cerute pentru apartamentele cu două camere au avut o scădere în luna februarie, când au ajuns la 69.000 de euro, însă s-au recuperat și au început să crească din nou. Cu toate acestea, prețurile sunt cu 5% mai mici decât acum un an, cu o medie de 74.000 de euro în luna aprilie.

În timp ce unele zone au înregistrat o creștere considerabilă a prețurilor, precum Ștefan cel Mare-Tei (+14%), Pantelimon (+13%) și Rahova-Sebastian (+9%), există și patru zone unde prețurile rămân sub pragul psihologic de 70.000 de euro: Berceni-Giurgiului (60.660 de euro), Drumul Taberei-Ghencea (67.135 de euro), Colentina-Obor (68.171 de euro) și Rahova-Sebastian (69.582 de euro).

Pe de altă parte, cele mai scumpe zone pentru apartamentele cu două camere sunt Aviației, Unirii, Victoriei-Romană, Băneasa și Alba Iulia-Decebal-Muncii.

CITESTE MAI MULT

Știri

Casa Memorială Constantin Nottara a fost vândută.

Casa marelui actor Constantin I. Nottara (1859-1935), situată în bulevardul Dacia, a fost vândută, la aproximativ 6 ani după ce muzeul memorial al familiei a fost închis. Valoarea şi identitatea noului proprietar sunt confidenţiale, anunţă Romania Sotheby’s International Realty.

Casa a fost listată 2018 la preţul de 750.000 euro, iar în 2022, casa a fost listată la 650.000 de euro.

Construită în 1931, în perioadă modernistă a arhitecturii bucureștene, casa se integra perfect în arhitectura eclectică a bulevardului Dacia. Edificiul a fost relizat cu sprijin financiar din partea Sindicatului Artiştilor Dramatici şi Lirici, care a donat o sumă importantă. A fost a fost proiectată de arhitectul Victor Ştefănescu, în stil funcţional, cu influenţe Art Deco.

Monument istoric reprezentativ, clasă B, casa beneficiază de 18 camere şi 11 băi şi de un teren de 192 mp. În aceast casă a mai locuit şi fiul acestuia, compozitorul Constantin C. Nottara (1935-1951).

Casa Nottara/ foto: Romania Sotheby’s International Realty

În anul 1956,după moartea compozitorul Constantin C. Nottara, soţia lui, Anna Nottara a decis că în memoria celor doi mari artişti, să deschidă pentru public Muzeul Memorial „C.I şi C.C. Nottara”, care a funcţionat în imobil până în anul 2016.

„Casa Nottara reprezintă o clădire cu o valoare culturală incontestabilă, atât prin prisma notorietăţii de care s-au bucurat proprietarii casei, dar şi datorită faptului că, timp de 60 de ani, cât timp a fost muzeu memorial, a oferit numeroase amintiri plăcute zecilor de mii de oameni care i-au călcat pragul”, a declarat Constantin Prisecaru, Managing Partner, Romania Sotheby’s International Realty.

CITESTE MAI MULT

Știri

Unde se găsesc cele mai ieftine apartamente cu două camere din București

Prețurile apartamentelor din București au înregistrat creșteri în ultimul an, conform unei analize Economica.net pe baza statisticilor portalului Anunțul.ro. Cu toate acestea sunt zone unde prețurile la apartamentele cu două camere sunt mai mici decât în iulie anul trecut.

Unde găsim în București cele mai ieftine apartamente cu două camere

Cele mai ieftine apartamente cu două camere din București se regăsesc în zona Berceni-Giurgiului, În aceasta zonă media cerută de proprietari a fost în iulie sub 63.000 de euro.
În zonele Colentina-Obor, Drumul Taberei – Ghencea și Rahova-Sebastian, prețul mediu cerut se situează sub pragul de 70.000 de euro.
Găsim apartamente cu prețuri sub pragul de 80.000 de euro în zonele: Pantelimon, Grivița – Gara de Nord, 1 Mai-Domenii, Titan-Dristor, Bucureștii Noi-Dămăroaia, Iancului-Mihai Bravu și Ștefan cel Mare-Tei.


Cea mai mare creștere față de anul trecut.


Cea mai mare creștere de preț s-a înregistrat pentru apartamentele cu două camere din zona Pantelimon, de 19%. Așadar, dacă în iulie 2021 prețul mediu cerut de proprietari era de aproape 61.000 de euro, luna trecută media a fost de 72.700 euro.

O creștere de luat în seamă s-a înregistrat în zona Rahova-Sebastian, de 18%. În aceasta zona , prețul mediu cerut pentru un apartament de două camere a fost în iulie de 69.321. În zona Militari s-a înregistrat o creștere de 16%, asfel prețul mediu a urcat la 80.000 de euro.
Zone cu creșteri importante sunt: Unirii și Tineretului-Timpuri-Noi cu 15%, Vitan cu 14%, Băneasa cu 13% și Ștefan cel Mare – Tei cu 12%.


În ce zone s-au înregistrat scăderi

În două zone din București s-au înregisrat scăderi semnificative, 1 Mai-Domenii și 13 Septembrie cu un minus de 13% pentru fiecare zonă. Zona Moșilor a înregistrat o scădere de 8% față de media înregistrată anul trecut. În zona Universitate – Kogălniceanu proprietarii au cerut în iulie anul acesta mai puțîn cu 6% față de aceeași lună a anului trecut.


Mai jos avem tabelul cu prețurile medii cerute de proprietari pentru locuințele de două camere din București.

CITESTE MAI MULT

YouTube – Casa cu salcâmi

Suntem și pe Facebook

ÎN TREND

Copyright © 2023 casapunct.ro Toate drepturile rezervate.