Dacă avem un apartament sau o casă într-un oras mare, cu siguranță, zgomotul reprezintă un factor major de stres și în timp, putem dezvolta probleme serioase de sănătate: de la probleme auditive, la insomnii și nevroze. Iar dacă la zgomotul străzii se adaugă și zgomotul de la apartamentele vecine, deja trăim un coșmar.
Avem două variante ca să scăpam din acest coșmar. Fie vindem locuința, fie o izolăm fonic. Ca să luăm decizia corectă, trebuie să știm în ce constă izolarea fonică.
Zgomotul dintr-o locuință este de două tipuri:
Zgomotul aerian – produs de persoanele care vorbesc într-un apartament alăturat, zogomot de trafic auto de pe stradă sau muzica tare de la locuința vecină.
Zgomotul de impact – produs de vibrații precum cele din timpul renovării locuinței vecine sau mutării mobilei apartamentului de deasupra .
Izolarea fonică la interior
Pentru o mai bună protecție împotriva zgomotului aerian, un bun izolator fonic este vata minerală de sticla sau bazaltică. Vata minerală are calități fonoabsorbante excelente și în plus, asigură și izolarea termică. Eficiența vatei minerale este dată de grosimea stratului, iar montajul se face în spatele unui perete de OSB sau gips-carton. Folosirea acestui tip de fonoizolație este destul de întâlnită, dar există și alternative ceva mai complexe, cum ar fi panourile de plută, plăcile fonoizolante HD Foam și panourile acustice.
Dacă pentru primul tip de zgomot putem să luam măsuri pentru a reduce nivelul de zgomot din locuință, pentru zgomotul de impact nu sunt soluții așa de simple. În cazul în care avem un apartament și vecinul de deasupra provoacă zgomot de impact, soluția este ca vecinul să își antifoneze podeaua.
Izolarea fonică la exterior
Pentru o mai bună protecție în fața zgomotelor exterioare, important este să optăm pentru izolația fațadei cu vată bazaltică, iar apoi, să alegem tâmplăriile din PVC cu o sticlă de tip 3.3.2 sau 3.3.1 și o grosime a sticlei de 42 mm.
Un alt lucru de care trebuie să ținem cont ca să avem o protecție fonică ridicată, este ca suprafața vitrată să nu fie foarte mare, astfel, vibrațiile se vor propaga mai greu.
Dacă tâmplăria este umplută cu spumă poliuretanică, protecția împotriva sunetelor din exterior va fi excelentă, dar și prețul este unul pe măsură. Montajul tâmplăriei joacă un rol esențial, spațiul între tâmplărie și golul de perete unde se montează, nu trebuie să fie mai mare de 1-2 cm, astfel încât, să rămână foarte puțin loc de acoperit cu spumă poliuretanică între profil și perete.
Care este costul pentru izolarea fonică a apartamentului?
Dacă ați decis că este necesar să începeți lucrări pentru izolarea fonică a apartamentului, trebuie să știți și care ar fi bugetul necesar pentru un astfel de proiect. Costul variază de la caz la caz, iar pentru a avea un prim punct de sprijin, este bine sa aveți în vedere următoarele aspecte:
- Suprafața pereților, tavanelor, pardoselilor și a golurilor de uși și ferestre;
- Tipul de material și produsele (uși și ferestre) ce intră în lucrarea de izolarea fonică a apartamentului;
- Suplimentarea straturilor de fonoizolație.