Pe piață noastră sunt mai multe tipuri de cărămizi sau blocuri ceramice, iar când trebuie să alegem trebuie să fim informați. Așa că, mai jos găsiți o clasificare a cărămizii pentru zidărie.
Clasificarea cărămizii pentru zidărie
Cărămida este realizată din argilă arsă sau ceramică și poate fi clasificată în două tipuri: cărămidă plină sau cărămidă cu goluri.
Cărămida plină
Cărămida plină se utilizează rar în zilele noastre, necesită multă manoperă și nu are calități termoizolante ca blocurile ceramice cu goluri. Dar este cel mai cunoscut material de construcție din argilă și este folosit cu succes din cele mai vechi timpuri.
Cărămida cu goluri
Cărămida cu goluri este realizată din argilă dar nu este presată ci este prelucrată cu ajutorul unor matrițe care creează mai multe spații goale în interiorul său. Față de cărămizile pline presate (CPP), zidăria din cărămidă cu goluri are proprietăți fonoizolatoare, termoizolante și necesită mai puțină manoperă.
Dupa greutatea pe metru cub se împart în:
Caramizi LD: cu o greutate pe metru cub redusă, adică sub 1000 kg. Acestea sunt blocuri ceramice și cărămizi cu o greutate redusă și sunt cel mai des întâlnite cărămizi în România. Cărămizile LD sunt folosite atât la construcții pe zidărie portantă cât și la construcții în cadre. Acestea, se tencuiesc în mod obligatoriu.
Cărămizi HD: cu o greutate mare pe metrul cub, adică peste 1000 kg. Cărămizile HD se folosesc preponderent la zidării aparente, netencuite și au o rezistență ridicată la compresiune.
În funcție de clasa lor, se împart în:
Cărămizi clasa I: pot fi folosite fără restricții la orice fel de construcții sau ziduri, inclusiv portante.
Cărămizi clasa II: pot fi folosite doar la ziduri neportante și de compartimentare.
În funcție de profilaxia exterioară, cărămizile se impart în:
Cărămizi cu rost vertical continuu.
Cărămizi cu locaș de mortar, cu nut si feder.
După domeniul de utilizare, se împart în:
Cărămizi pentru zidărie portantă (structurală)
Cărămizi zidărie neportantă (nestructurală),de compartimentare.
Cărămizi pentru aplicații speciale: șeminee, grătare, coșuri de fum sau elemente pentru ventilație.
Cărămida, ca material de construcție folosit în componența pereților de zidărie, poate fi utilizată doar dacă este conformă cu specificațiile tehnice de produs. Conformitatea cu specificațiile tehnice armonizate este recunoscută prin existența marcajului CE, iar cu celelalte standarde nearmonizate sau cu agrementele tehnice prin declarația de conformitate.
Nu se acceptă materiale de cărămidă pentru execuția zidăriilor care nu sunt însoțite de documetele de calitate, conform celor de mai sus. Verificarea existenței documentelor, precum și a conținutului lor se va face de către Dirigintele de Șantier.